IBAN koppelen aan mailadres? Het nieuwe plan.

Europa heeft een nieuw idee. Mensen moeten hun telefoonnummer of mailadres kunnen koppelen aan hun IBAN. Geld overmaken wordt daardoor veel simpeler.

Het plan komt van de Europese Centrale Bank (ECB). IBAN is de combinatie van cijfers en letters die tegenwoordig uw bankrekeningnummer vormen.

Onthouden
De ECB zag dat mensen het moeilijk vinden om hun IBAN te onthouden. Toen ontstond het idee dat het veel handiger is om bij bankoverschrijvingen een mailadres of telefoonnummer te gebruiken in plaats van een IBAN. Dat zou kunnen door die twee gegevens aan het IBAN te koppelen. Bij het overschrijven van geld hoeft dan alleen iemands telefoonnummer erbij te komen staan, of het mailadres. Het IBAN is dan niet meer nodig.

Toekomst
Het klinkt als een idee waar nog veel aan moet gebeuren. Zo moeten de banken meewerken. En wat gebeurt er als iemand maar één e-mailadres heeft of één telefoonnummer, maar wel meerdere bankrekeningen? Volgens de ECB wordt het in elk geval niet verplicht. Mensen kunnen zelf kiezen of ze mee willen doen aan het plan. Maar voorlopig is het dus nog toekomstmuziek.

Bron: Seniorenweb.nl