Komt een vrouw bij de h@cker
Wist u dat er in ons land elke dag 1914 computers worden gehackt? Computers van medewerkers worden gehackt om goed beveiligde bedrijfsnetwerken binnen te treden en deze te besmetten. Dit wilt u natuurlijk graag voorkomen. Alleen hoe? Hoe kunt u uw netwerk veiliger maken en beschermen tegen cybercriminelen? In de lezing ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ krijgt u hier meer inzicht in.

De lezing wordt gegeven door Maria Genova. Zij heeft het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ geschreven.  De schrijfster liet haar eigen computer hacken, met een onthutsend resultaat.  Naar aanleiding van haar boek geeft Maria lezingen aan bedrijven en organisaties om de medewerkers bewuster om te laten gaan met informatiebeveiliging. Ze vertelt de luisteraars niet alleen over de risico’s van een slechte beveiliging, maar geeft hen ook handige tips.

Tijdens de lezing stelt Maria het publiek ook vragen waarbij ze medewerkers hun hand laat opsteken. Bij elke vraag die ze stelt, ziet ze dat de helft van de zaal al de mist in gaat. Dit zegt dus wel wat over informatiebeveiliging van een bedrijf. Vaak heeft het niet eens te maken met het dure computersysteem, maar met de mensen die ermee werken. Zij weten vaak niet hoe ze informatie op de juiste manier moeten beveiligen. Zo gebruiken mensen vaak hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites, klikken ze te snel op besmette linkjes en gaan ze in op vragen van oplichters die zich voordoen als een bekende. Hierdoor lopen mensen sneller de kans dan iemand zijn of haar identiteit steelt.

Met 500 gevallen per dag is identiteitsfraude de snelst groeiende vorm van criminaliteit in ons land. Dit treft zowel medewerkers als klanten van bedrijven. Zoals al eerder in dit artikel beschreven worden er dagelijks 1914 computers gehackt. Dit zijn voornamelijk computers van bedrijven. Sinds 1 januari 2015 is de wetgeving op het gebied van cybercriminaliteit veranderd. Gehackte bedrijven hebben nu een meldplicht. Bij een datalek kunnen ze zelfs een boete krijgen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze alle maatregelen hebben genomen om zo’n lek te voorkomen. Als ze dit niet kunnen dan krijgen ze een boete.

Het afgelopen jaar heeft Maria lezingen gegeven bij tal van bedrijven en organisaties, zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken, KPN, de politie, Eneco, de Koninklijke Marechaussee, woningcorporaties, ziekenhuizen, waterschappen, ict-bedrijven, gemeenten, enz. Deelnemers waren erg onder de indruk van haar lezingen en ook vaak geschrokken over het gevaar van een slechte beveiliging. De onwetendheid over informatiebeveiliging is nog erg groot. Aangezien Maria zelf geen ict-er is, is haar verhaal heel toegankelijk. Zo maakt ze geen gebruik van moeilijke vaktermen en is de lezing dus begrijpelijk voor iedereen.

Een lezing van Maria is heel interactief. Zo stelt ze het publiek vragen en laat ze filmpjes zien die mensen echt aan het denken zetten. Verder laat ze, aan de hand van concrete voorbeelden, zien hoe eenvoudig het is om aan informatie te komen, een identiteit te stelen en een bedrijfsnetwerk te hacken.  Elke lezing is weer aan de doelgroep en het bedrijf aangepast.